Hogyan működik, hogyan hat az előtej?

A kolosztrum két különösen fontos összetevője az immun- és növekedési faktorok. Előbbiek immunitást és védelmet nyújtanak a fertőzésekkel szemben korai csecsemőkorban, míg a növekedési faktorok elősegítik az újszülött további növekedését és fejlődését.

Immunfaktorok

 • Az immunglobulinokról kimutatták, hogy védelmet biztosítanak a vírusos és bakteriális fertőzések, az allergiák, a gombák ellen. A kolosztrumban az immunglobulinok 5 típusa van jelen: IgA, IgD, IgE, IgG és IgM. – A szarvasmarha kolosztrum többnyire IgG-t tartalmaz, IgA, IgD, IgE és IgM csak nagyon kis mennyiségben található meg benne.
  Az emberi kolosztrum
  2%-ban tartalmaz IgG-t, míg a szarvasmarha kolosztrumban az aránya 8-25% is lehet. Az immunglobulinok gyulladásgátló hatással is rendelkeznek.
 • A colostrum kapcsán igazolták, hogy bizonyos antitesteket is tartalmaz, melyek több mint 19 betegséget okozó patogén ellen képesek harcolni, mint a rotavírus, a helicobacter pylori, a cryptosporidium, a szalmonella, a candida, a streptococcus, vagy az E-coli.
 • A laktoferrin egy vas megkötő fehérje vírusellenes, baktériumellenes és gyulladásgátló tulajdonságokkal.
 • A glikoproteinek védik a kolosztrum immun- és növekedési tényezőit attól, hogy a gyomorban és a bélrendszerben megtalálható emésztőnedvek károsítsák őket.
 • Kutatások azt mutatják, hogy a laktalbuminok hatékonyak lehetnek vírusok számos fajtája ellen. A laktalbumin kapcsán kutatók úgy vélik, hogy az növeli az agy szerotonin aktivitását, csökkenti a kortizol koncentrációt, így stresszhelyzetben javíthat a hangulatot.
 • A kolosztrum citokineket tartalmaz, melyek fehérje közvetítők. Egy citokin, az interleukin-10 egy potens gyulladáscsökkentő ágens, alapvetően fájdalomcsillapító hatással.
 • A lizozimek segítenek megvédeni a szervezetet a bakteriális fertőzésektől, elpusztítják a baktériumokat.

Növekedési faktorok

Bebizonyosodott, hogy a kolosztrumban lévő növekedési faktorok felgyorsítják az öregebb vagy sérült izom-, bőr-, csont-, porc- és idegszövetek helyreállítását. A növekedési faktorok a sovány izomzat építésében is részt vesznek.

Az előtej alábbi növekedési faktorai bírnak különös jelentőséggel:

 • Epidermális Növekedési Faktorok (EGF): A felhám, az emlőmirigy, vagy éppen a bél fejlődését szabályozzák. Nagyban hozzájárul a bőr védelméhez, és egészségének fenntartásához.
 • Inzulinszerű növekedési faktor 1 és 2: A szarvasmarha alapú kolosztrum leggyakoribb növekedési faktorai. Klinikailag bizonyított, hogy az IGF-I segít növelni a sovány izomtömeget és segíthet szabályozni a vércukor, valamint a koleszterin szintjét.
  Az inzulinszerű növekedési faktorok befolyásolják,  hogy a szervezet hogyan használja fel a zsírt, a fehérjét és a cukrot. Gyermekkorban a növekedésben vesznek részt, felnőttkorban anabolikus (felépítő) hatásúak. – Utóbbihoz tartozik pl. az izomsejtek regenerációja.
 • Fibroblaszt növekedési faktor (FGF): Az új erek növekedését, a gyorsabb sebgyógyulást segíti.
 • Transzformáló növekedési faktor béta (TGF-β): Elsősorban a porc- és csontképződésben alapvető. Kimutatták azt is, hogy a csontok és sebek gyógyulását támogatja.
 • Vaszkuláris endotél eredetű növekedési faktor (VEGF): Az angiogenezist, vagyis a véredényképződés folyamatát segíti elő.
 • Vérlemezke-eredetű növekedési faktor (PDGF): A véredények képződésében, a kötőszövet gyógyulásában van jelentős szerepe.